Bazı köpek sahipleri için yeni köpeklerin ya da köpek yavrularının tuvalet eğitimi sorun olabilir. Halbuki dikkatli bir gözlemle yavruların ya da daha olgun köpeklerin tuvaletlerini nerede yapacaklarını öğrenmeleri birkaç hafta içinde bile tamamlanabilir.

Tuvalet eğitiminde vurgulanması gereken en önemli nokta, tuvaletini belirtilen bölgede her yaptığında köpeğin övülmesi ve ödüllendirilmesidir.              

“Hatalar” çoğunlukla sahibinin yavru köpeği yeterince yakından gözlememesinden veya yavrunun tuvalete gitme ihtiyacı olduğunu anlayamamasından kaynaklanır. Yavruların tuvalete gitme zamanları oldukça belirgindir. Örneğin, uyandıktan hemen sonra, eğitim ya da oyundan sonra ve her yemeğin ardından. Bu nedenle belirli ve düzenli bir rutin oluşturmak zamanlama uygulamak önemlidir. 

Yavru ev içine pislediyse, pislediği bölgeyi amonyak içermeyen  bir deterjanla iyice temizleyin ki bir daha aynı yere tuvaletini yapmasın. Gerekirse köpeğin o belgeye girişi sınırlandırılabilir.

Yavrunun normal olarak ihtiyacını gidereceğini hissettiğinizde onu gözünüzün önünden ayırmayın.

Eğer onu yakından gözetleme imkanınız yoksa tuvaletini yapmak istemeyeceği bir alana koyun. Bu tuvalet eğitim kafesi olabilir.

Köpeğin tuvalet ihtiyacı olduğunun ima edebilecek davranış değişikliklerine dikkat edin. Örneğin, yeri koklaması, daire çizmesi ya da ağlaması.

Bu davranış şekillerinin gördüğünüz zaman onu hemen tuvaletini yapmasını istediğiniz yere götürün.

İşini bitirinceye kadar onu sessizce bekleyin. Onu doğru zamanda ödüllendirmek çok önemlidir.

İhtiyacını giderdiğinde onu cömertçe ama sakinlikle övün ve ona bir ödül verin ya da bir tür ödüllendirme olarak oyun için biraz daha dışarıda kalın.

Eğer yavru dışarı çıkmak ister ve fakat üç dakika içinde ihtiyacını gidermese onu geri götürün. Onu hiçbir şekilde övmeyin ve onu kafesine koyun. Bir müddet orada bırakıp sonra tekrar dışarı çıkartın. Bu sefer yaparsa onu övün ve ödüllendirin.

Yavru ihtiyacını giderene kadar onunla oynamayın.

Köpeğinizin belli zamanlarda ihtiyacını gidermesi işlemini rutine bindirin. Gün içinde her saatte bir, onu dışarıya, belirlenmiş bölgesine götürün. Akşamları yavruyu uyumaya teşvik edin ve gece siz yatmaya gitmeden önce onu uyandırıp tuvalet için dışarıya belirlenmiş bölgesine götürün. 6-10 haftalık köpeklerde gece tuvalet ihtiyacını giderme zaman arısını 5 saatten fazla geciktirmeyin.

Yavru tuvalet ihtiyacını doğru yere yapmasını öğrenmeye başladıktan sonra, onu daha uzun aralıklarla dışarıya çıkartın.

Bilinçli bir eğitime rağmen tuvaletini yuvasına veya evin herhangi bir yerine yapan köpek çok azdır. Eğer yaparsa, bir sorun olduğuna işarettir.

Öncelikle, köpeğinizin sağlıklı olduğundan emin olmak için sindirim sistemi kontrol edin, Gece yemek ve su vermeyin, gerekirse veteriner hekiminizin tavsiyelerine uyun.  

Köpeğiniz tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra dışkısının temizlenmesi her köpek sahibinin sorumluluğudur. Her zaman yanınızda bir poşet bulundurun. Köpeğiniz ihtiyacını giderdikten sonra poşete elinizi geçirin ve dışkıyı aldıktan sonra diğer elinizle poşetin ağzını tutup çekiniz. Poşetin ağzını bağlayıp çöpe atınız.

                    

veteriner batıkent,ankara,hayvan hastane,veteriner klinik,en iyi veteriner, batıkent veteriner,köpek,kedi,kuş,kardelen,kısırlaştırma,aşılama,acil, veteriner,en ucuz veteriner,hekim,kısırlaştırma,kuduz,aşılama,hastalık,sokak