Gerek iç ve gerekse dış parazitler, sizin, ailenizin ve sahibi olduğunuz hayvanların sağlığını tehdit eder. Parazitler tedavi edilmediği takdirde kedinizin veya köpeğinizin hayatına mal olabilecek ve sizin  de sağlğınızı olumsuz yönde etkileyebilecek kadar ciddi hastalıklara neden olur. 

Parazit tedavisi kedinizin ve köpeğinizin yaşadığı ortam, alışkanlıkları, hem cins arkadaşları, mevsimler ve yediği yemek vb bir çok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterir.

Dış parazitlerin mevsimsel, iç parazitlerin de dönemsel yumurtlama periyotları dikkate alınarak oluşturulan tedavi protokolüne titizlikle uymanız önemle hatırlatılır. Kedininiz veya köpeğinizin evden dışarıya çıkmaması bu tedavinin yapılmayacağı anlamına gelmez. Her halüklarda, sizin parazitleri eve taşıyacağınızı unutmayın. Eve giren sinek, karınca vb. haşeratın parazit yumurtası taşıyabileceğini, sizin ve çocuklarınızın bu tedaviyi yaptırmamanız durumunda hastalanma ihtimaliniz olduğunu dikkate alın.

Veteriner Hekimlerimiz, bu durumları gözeterek belirlenen dönemler halinde parazit tedavisini gerçekleştirmektedir. 

PARAZİTLER.

PİRELER;

Pireler kan ile beslenen asalak böceklerdir. Rahatsız edilmediği sürece pire, dostlarımız üzerinde 100 günden daha uzun süre yaşayıp üreyebilir. Bir uzay gemisinden 50 kat daha hızlı bir şekilde hız kazanabilir ve bazıları kendi boylarının 150 katı yükseğe zıplayabilir. Bu bir insanın 3.500 metre yükseğe zıplamasına benzer. Dünya da 2000'in üzerinde değişik pire türü bulunmaktadır. Pireler sıcak havalarda ortaya çıkar ama ev içinde yaşayan hayvanlarda ve kapalı mekanlarda tüm yıl boyunca görünebilirler. Onların üzerinde veya evinizde küçük, karabiber tanelerine benzeyen lekeler görebilirisiniz. Bu kara lekelerin pire olup olmadığını anlamanın en kolay yolu, onları ıslak beyaz bir kâğıdın üzerine koymaktır. Kızıl ya da kahverengiye dönüşürler ise, başınız pireler ile dertte demektir. Lekeler kanla dolmuş pire dışkıları veya larvalardır. Ama asla pireleri önemsiz bir baş belası olarak görme yanılgısına düşmeyin.

Lütfen, evladınızın sağlığını tehlikeye atmamak ve sonradan telafisi güç sorunlara yal açmamak için dış parazit tedavisini (Pire, Kene) Veteriner Hekiminize yaptırın. Veteriner klinikleri dışında satılan ürünlerin (petshop, internet vb) kalitesiz, sahte ve miadı geçmiş ürünler olabileceğini unutmayın. Ayrıntılı bilgiye  0312 911 1 911 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.

PİRELERİN VERDİKLERİ ZARARLAR

1)Kan Kaybı (Anemi): Dört adet dişi pire,1000 gün süre ile günde bir kez beslendiğinde 1600 kez ısırır. Tek bir pire, günde ağırlığının yaklaşık 15 katı kadar kan emer. Emilen kan; kedi ya da köpeğinizde demir eksikliğine dolayısıyla anemiye neden olur. Buna yoğun pire enfestasyonunda rastlanır. Küçük köpek ırklarında veya yavru hayvanlarda yoğun pire enfeksiyonu ölüme yol açar.

2) Barsak Parazitlerinin Taşınması: Pireler d.canimum adlı şeridin ara konakçısıdır.Bu şekilde enfekte köpekler dışkıyla çevreye kabak tohumu şeklindeki halkaları yayarlar.Halkalar içerisindeki yumurtalar pire larvaları tarafından yutularak burada larva formu gelişir.Şerit larvasını taşıyan ergin pire çiğneyerek yutulursa,larvalar gelişmelerini tamamlayarak konakçının bağırsağında şerit haline dönüşür. Bu bakımdan pire teşhis edilen köpeklere, bu şeritlere karşı koruyucu amaçla etkili bir şerit ilacı uygulamak gereklidir.

3)Pire Enfetasyonuna Bağlı Deri Hastalıkları: Pireler ısırdıkları noktada lokal tahrişe,deri hastalıklarına (pire ısırığı detarmasisi) ve sitemik karakterde alerjik reaksiyonlara (pire alerjisi detarmatisisi) yol açarlar. Isırık detarmasisleri özellikle karında, bacak içlerinde ve kuyruk altında,ısırma ve kaşınmadan kaynaklanan kızarıklık,kabarcık oluşumu ile seyreder. Evcil hayvanlarınızda pirelerden kaynaklanabilecek problemleri önlemenin en etkin yolu,veteriner hekiminizin tavsiye edeceği güçlü ve uzun etkili antiparaziter ürünleri kullanmaktan geçer.

4)Kaşıntı, tüy dökülmeleri ve yaralar :  Pire ısırığı ile kaşıntı artar. Yoğun vakalarda tüy dökümü ve açık yaralar oluşur.

PİRELERİN KONTROL ALTINA ALINMASI

Hem dostunuzu hem de yaşadığı yeri temizlemeniz gerekir.

Öncelikle Veteriner Hekiminizden yardım isteyin. Dostunuzun üzerindeki pirelerden kurtulun. Dostunuzu her gün fırçalayın ve bir pire tarağı kullanın. Gerekirse kısa kesim tıraş uygulatın.

Pire tedavisi için 0312 911 1 911 nolu telefondan ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. 

Bazı köpekler, pek çok başka köpek ile aynı evi paylaşır, bazı evlerde kedi ve köpekler bir aradadır, kimi köpek ev içinde kimisi ise dışarıda yaşar. Bu kadar çok farklı ortam olasılığında pire kontrol yöntemlerinin bireysel olarak ele alınması gerekir.

Pire mevsimi başlamadan özellikle mart ayından önce pire mücadelesine başlanmalıdır.

Sık sık evinizi elektrik süpürgesi ile temizleyin.

Zeminde hiçbir yeri atlamayın, duvardan duvara halı, parke veya ne olursa olsun, koltukların, masaların, yatakların altını her yeri temizleyin, tabii onun yatağını da.

Elektrikli süpürge torbalarını dışarıdaki, kısa süre sonra boşaltarak bir çöp kutusuna atın.

Bahçenizde bir pire spreyi kullanın.

Bir pirenin en iyi temizlenmiş eve bile dönebileceğini unutmayın. Onun için her yeri pire spreyleri ile iyice yıkayın.

Daha serin aylarda da pirelerle mücadele etmelisiniz. Pire mevsimi bittikten bir ay sonra yeniden evinizi temizleyin. Pireler tropik iklim böcekleri oldukları ve soğuk havalara dayanamadıkları halde, sıcak evlerde mutlu bir şekilde üremeye devam edebilirler. Yiyecekleri kapalı kutular veya buzdolabında saklayın. Köpeğiniz yemeğini yedikten sonra kabını yıkayıp kaldırın. Yemek kırıntılarını toplayın ve etraftaki su birikintilerini giderin.

KENELER;

Enfeksiyon hastalığının taşıyıcısı olarak keneler her köpek için ciddi tehlike oluştururlar. Özellikle köpeklerin en çok dolaşmayı sevdikleri açık alanlarda gözlenir. Nisan'dan Ekime' kadar hatta kliniğimize gelen vakalardan gözlemlediği üzere Aralık ayının ortalarına kadar çalılıklarda,otlar üzerinde serbestçe yaşar,kan emebilecekleri bir noktada kanca benzeri ısırma organelleri ile deriyi delerek gömülürler. Dişi kene, salyasındaki özel bir yapışkan madde sayesinde kan emdiği noktaya kendini güçlü bir biçimde kilitler.Bu sayede ortalama bir hafta süren kan emme öğünü boyunca konakçının kendisini uzaklaştırmasına meydan vermez.

Lütfen, evladınızın sağlığını tehlikeye atmamak ve sonradan telafisi güç sorunlara yol açmamak için dış parazit tedavisini (Pire, Kene) Veteriner Hekiminize yaptırın. Veteriner klinikleri dışında satılan ürünlerin (petshop, internet vb) kalitesiz, sahte ve miadı geçmiş ürünler olabileceğini unutmayın. Ayrıntılı bilgiye 0312 911 1 911 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.

Kenelerin Yol Açtığı Zararlar:

Tek bir kene ısırığı dahi köpeklere hatta insanlara viral ve bakteriyel hastalıkları bulaştırabilir.

1) Lokal İrritasyon: Konakçının derisine gömülen ağız organeli yangısal reaksiyonlara yol açar. Burada daha sonra bakteriyel enfeksiyonlar da gelişebilir.Kene gömülü olduğu yerden tam olarak çıkartılamaz ve deri içinde bir kısım ağız organelleri kalırsa bu durumda daha ciddi ve yaygın bir yangı meydana gelir.

2)Kenelerden Kaynaklanan Hastalıklar :

a)Borreliosis (Lyme hastalığı): Keneler tarafından bulaştırılan bu hastalığın etkeni Borrelia adlı bir mikroorganizmadır. Hastalık 1975'de önce insanlarda ve 1980'lerin ortalarında evcil hayvanlarda teşhis edilmiştir.Almanya'da kenelerin 10% oranında Borrelia ile enfeste olduğu,bu oranın bazı bölgelerde 20% 'ye kadar çıktığı bildirilmiştir. Hastalık etkeni bakteriler kenenin bağırsakları ve salya bezlerine yerleşir ve kan emme sırasında konakçıya bulaşır. Lyme hastalığının klinik semptomları çeşitlilik gösterir.İnsanlarda ısırık noktasında 1-3 hafta sonra gelişen derideki kızarıklığa ateş ve lenf yumurtalarının şişmesi ile seyreden grip benzeri semptomlar eşlik eder.Birkaç hafta veya ay sonra vücudun etkilenen yerlerinde ağrılı nevritis ve felçler meydana gelebilir.Köpekte belirgin semptomlar başlangıçta çevreye kayıtsızlık ve 40-41C ateş,daha sonra ise topallık,kas eklem ağrısı ver diğer sinirsel bozukluklardır.

b)Babesiosis : Bir kan paraziti olan Babesia,Türkiye'de ve tüm dünyada subtropikal ve tropikal bölgelerde yaygındır.Akdeniz ülkelerindeki yoğun turist trafiği sayesinde hastalık orta ve Kuzey Avrupa ülkelerine de giderek yayılmaktadır.Enfekte keneler sağlıklı konakçıdan kan emdekileri sırada paraziti de naklederler.Parazit enfekte konakçının alyuvarları içinde ikiye bölünerek çoğalır ve alyuvarları parçalar.Babesis fonksiyonunun bulaşmasından 1-3 hafta sonra konakçıda ateş,giderek artan durgunluk,anemi,mukoza ve göz kapaklarında sarılık,dalak şişmesi ve kan işeme meydana gelir.Hastalığın şiddeti konakçının bağışıklık durumu ile yakından ilgilidir.Tavsiye edilen en iyi mücadele yöntemi,vektör kenelerin yok edilmesini amaçlayan,uzun etkili kene ilaçlarının kullanılmasıdır.

3)Kene Felci : Bazı kene türlerinin dişileri,kan emme sırasında belli dönemlerde bir nörotoksin üreterek sinirsel impuls geçişini bozar.Hastalık bulaşan köpeklerin arka bacaklarında ilerleyen bir felç ve nadir vakalarda solunum felcine bağlı ölüm meydana gelir.Kenelerin kısa sürede uzaklaştırılmaları ile semptomlar 24 saat içinde kaybolur. 

KULAK AKTARLARI

Kulak akarları küçük olmalarına rağmen son derece bulaşıcıdırlar ve kedilerin, köpeklerin ve diğer memelilerin kulak kanallarında yaşarlar. Yaşamları boyunca üremeye devam ederler. 

KALP KURDU

Bu parazitik yuvarlak kurt iplik benzeri bir görünüme sahiptir ve sivrisinek ısırıkları yoluyla yayılır. Enfekte hayvanların akciğerlerinde, kan damarlarında ve kalbinde yaşar.

KANCALI KURT

Kancalı kurtlar evcil hayvanınızın kanıyla beslenir ve kedi ve köpeklerin sindirim sisteminde bulunur. Bu parazit tedavi edilmezse anemiye ve diğer ciddi durumlara yol açabilir. 

YUVARLAK KURT

Bu parazit solucan, bağırsaktaki yuvasından kısmen sindirilmiş yiyeceklerle beslenir. Yuvarlak kurtlar, evcil hayvanınızın sağlıklı kalması için ihtiyaç duyduğu hayati besin maddelerini çalar.

TENYA

Tenyalar, evcil hayvanınızın bağırsaklarında yaşayan ve büyüyen kanca benzeri parazit kurtlardır. Evcil hayvanınız bakım yaparken enfekte pireleri yediğinde yayılırlar. 

KAMÇI KURDU

Kamçı kurtları, evcil hayvanınız enfekte bir köpeğin dışkısıyla temas eden toprağı yuttuğunda yayılır. Bu parazit köpekler için ciddi sağlık riski oluşturmaktadır. 

 

veteriner batıkent,ankara,hayvan hastane,veteriner klinik,en iyi veteriner, batıkent veteriner,köpek,kedi,kuş,kardelen,kısırlaştırma,aşılama,acil, veteriner,en ucuz veteriner,hekim,kısırlaştırma,kuduz,aşılama,hastalık,sokak