Petland Veteriner Kliniği Veteriner Hekimleri, evcil hayvanların üreme, üreme sorunları, üreme organlarına ait her türlühastalığın teşhis ve tedavisi, gebelik, doğum ve doğum sonrası fizyolojik ve patolojik durumları konusunda hizmet vermektedir.
Evcil Hayvanınızın gebe olduğunu düşünüyorsanız, onu veteriner hekime götürmeniz gereklidir. Bunun amacı, hem gebeliğin doğrulanması, hem de erken dönemde ortaya çıkabilecek herhangi bir komplikasyonun fark edilmesinin sağlanmasıdır.
Gebe olduğunu düşündüğünüz dostumuzla birlikte Kliniğimize başvurduğunuzda, Veteriner hekiminiz, sizden aldıkları anemnez bilgileriyle birlikte, çiftleşme zamanına göre 20-21 gün sonra kedinizin-köpeğinizin yalnızca gebe olup olmadığını test kitleri ile belirler.
Yirmi beş gün sonra, aşırı kilolu ve saldırgan dostlarımız dışında yavruların kalp atışlarını bir stetoskop ya da EKG ile saptayabilir; ancak yavru sayısı hakkında bilgi verilmesi mümkün olmayacaktır.
30-32 gün sonra ultrasonografiyle yavrular ve yaklaşık kaç yavru olduğu bilgisine ulaşabilir. Tam yavru sayısını belirlemenin en doğru yöntemi ise 49 gün sonra iskeletleri oluşan yavruların düşük dozda röntgen çekilerek belirlenmesiyle mümkün olur.
Hamilelik süresi, evcil hayvanın yaşı, kilosu, sağlık durumu, bulunduğu çevre, bakımı gibi bir çok faktöre bağlı olarak yaklaşık 60-62 gün sürer. Bu sürelerden önceki doğumlar erken, sonraki doğumlar geç doğum olarak değerlendirilir. Gebelik gün sayısı 65 gün ve üzerinde olması durumunda veteriner hekiminizce tıbbı müdahale gerekir. Bu durum hem anne hem yavruların sağlığı açısından tehlikelidir.
Sağlıklı bir kedi, köpek genelde kolay doğum yapar, ne sizin ne de bir Veteriner Doktorun yardımına gerek duymaz.
Evcil Hayvanınız hızla solumaya, huzursuz görünmeye ve bazen kusmaya başlar. Kusma, doğumun başladığı sırada normaldir, ancak devam etmesi halinde bir hastalığın habercisi olabilir. Doğum günün her zamanı gerçekleşebilir. O sırada evde olmayabilirsiniz. Ya da gece siz uyurken sabah muhteşem bir sürprizle karşılaşabilirsiniz. Hazırlığınızı yapın, ayak altında olmayan, sakın ve loş bir bölgeye/köşeye doğum yatağını yapın. Gerekirse aynı yataktan evin birkaç yerine daha kurun. Sakin olun, doğum sırasında onu yalnız bırakın ve ancak onu rahatsız etmeden uzaktan takip edin. Bir terslik olmadığı sürece doğan yavrulara müdahale etmeyin. O içgüdüleriyle doğumu gerçekleştirecektir.
Eğer doğum sırasında, aşırı ağrı belirtileri olduğu halde 8 saat içinde doğum başlamadıysa, daha önce bir ya da daha çok yavru doğmuş olduğu halde, yeni bir yavru doğmaksızın sancıların 3 saatten fazla devam etmesi, titreme ya da kolaps (bitkinlik) hali, birinci yavrudan önce koyu yeşil ya da kanlı bir akıntının gelmesi (ilk yavrunun doğumundan sonra bu normaldir.) hallerinde derhal Veteriner Hekiminizle irtibat kurun.
Bu durumda veteriner hekiminiz müdahale ederek güç doğuma yardımcı olur. Ya doğal olarak doğuma yardım ederek doğurtur ya da duruma göre sezaryen operasyonuyla bebekleri dünyaya getirir. Doğan yavrular plasenta içinde doğar, yavru, oksijeni tükeninceye kadar plasentanın içine en fazla 8 dakika kalabilir. Veteriner Hekiminiz plasentayı ilk önce yavrunun kafasındaki bölgeden yırtıp daha sonra tamamını açarak alır. Göbek bağını bağlayıp keser. Bu işlemden sonra yavrunun ağzı ve burnundaki tüm sümükleri temizler ve kan dolaşımını sağlamak için bir havlu ile ovalar. Bu işlem ilk hayat nefesine kadar devam eder.
Kliniğimizde gebelik teşhisi, gebelik süresi, yaklaşık doğum tarihi, yavru sayısı, yavru kalp atımlarının tespiti, yavru anomalileri en son teknoloji Ultrasonografi Görüntüleme Metoduyla ve röntgen çekilmek suretiyle gerçekleştirilmektedir.
Kısırlaştırma operasyonları, güç doğuma yardım, gerekli durumlarda sezaryen operasyonu yapılmakta, meme iltihabı tedavisi, meme tümörü operasyonu, vajinal sitoloji, genital organlardaki tümör oluşumların tanı, tedavi ve operasyonu, yalancı gebelik tanı ve tedavisi yapılmaktadır.
Detaylı bilgi ve randevu için 0 312 911 1 911 nolu telefonla irtibat kurabilirsiniz.