İnsanlardan farklı olarak hastalık teşhisi, köpek veya kedinizin rahatsızlığının belirlenmesi, ağrı ve şikâyetini veteriner hekimine doğrudan söyleyememeleri nedeniyle bir dizi tetkik ve test yapılmasını gerekli kılar. Bu teşhisteki isabet, laboratuvar tahlil ve kitlerinin göstergeleriyle birlikte veteriner hekimin donanımı ve tecrübesiyle doğru orantılıdır. Ancak hastalık teşhisi, her türlü tahlil ve tetkikin yapılması halinde bile birçok bağımsız ve değişken içinde zor bir süreçtir.
Hastalığın teşhisiyle birlikte doğrudan cerrahi müdahaleyi gerektiren bir durum yoksa öncelikle medikal tedaviye başlanılır.
İlaç, sıvı ve antibiyotik tedavisi veyahut farklı işlemlerle tedaviye cevap alınamaması, hastanın durumunda kötüleşme görülmesi ve hastalığın da cerrahi girişimi gerekli kılması halinde ameliyat yapılmasına karar verilebilir. Ancak belirtmek gerekir ki cerrahi müdahale son çaredir.
Hastalığın cerrahi yöntemle tedavi edilmesine karar verilmesi halinde, izin ve bilgilendirme formları imzalatıldıktan sonra, kapsamlı bir anestezi öncesi fiziksel değerlendirme yapılır. Evcil hayvanınızın anestezi almasının güvenli olduğundan emin olmak için kan değerlerine bakılır, idrar analizi yapılır ve göğüs radyografileri çekilir. Bir sakınca görülmemesi halinde kendiniz veya köpeğiniz işlem sırasında yapılanların hissedilmemesi amacıyla anesteziye alınır. Bu uygulamalar bilimsel ve etik olarak bütün dünyada kabul edilmiş uygulamalardır. Hastamıza, cerrahi müdahale öncesi hazırlık amacıyla sedasyonu sağlamak üzere enjektabıl yöntemle ilaç verilecektir. Ameliyathaneye alınmadan önce ameliyat bölgesi istenmeyen kıllardan arındırılacak, bölge steril hale getirilecek, damar yolu açılarak, hastamızın patisine kanın oksijenlenmesini gösteren cihaz takılacak, hastamızın değerleri monitörize edilecek ve operasyon odasına alınacaktır. Hastanın damar yolundan verilecek ilaçlarla uyuması sağlanacak, hasta anestezi cihazına bağlanacak, tüm bu işlemler sırasında monitörlerle hastanın tüm değerlerinin stabil olduğu takip edilecek, hasta tam anestezi altında iken operasyona başlanılacaktır. Hastamız bu işlemleri fark etmeyecektir. Ameliyat süresince yaşamsal fonksiyonlar sürekli olarak izlenecektir. Gerektiğinde ilaç uygulamaları ve düzenlemeleri yapılacaktır. Operasyon bittikten sonra, hastamıza verilen oksijen dışındaki ilaçların uygulaması durdurulacaktır. Bazılarının etkilerini ortadan kaldıran ilaçlar verilecektir. Hastamız, durumunu takip etmek üzere uyanma kabinine alınacak, uyanmanın gerçekleşmesine kadar yine tüm değerleri monitörle takip halinde olacaktır. İyice uyandığına karar verildikten sonra sterilize edilmiş bölüme alınacaktır. Hastamız, veteriner hekiminin kararına göre gün içinde 3/5 saat içinde taburcu edilebileceği gibi bazı durumlarda hospitalize edilerek gerekli görülen gün kadar yatışı sağlanacaktır.