Koruyucu, önleyici bakımla yaygın hastalıkların ve rahatsızlıkların gelişmesine engel olabiliriz. Petland Veteriner Kliniği veteriner hekimleri, kedi ve köpeğinize en uygun aşı programını hazırlar ve uygular. Aşı ve diğer randevuları eksiksiz olarak takip eder ve sizlere kısa mesaj ve uygulama üzerinden bildirir.
Düzenli olarak planlanmış rutin muayeneler ile evcil hayvan aşıları ve parazit tedavileri, kedi ve köpeğinizin sağlıklı bir yaşam sürmesinin temelini oluşturur. Koruyucu, özenli önleyici bakım evcil hayvanınıza uzun ve sağlıklı bir yaşam sağlar.
Henüz korumasız oldukları, onları hasta edebilecek etkenlerle karşılaşmadıkları için yavru kedi ve köpeklerin ilk aşılamaları çok daha özenli ve dikkatli yapılmakta, durumlarındaki en ufak değişiklik bile çok önemsenmekte, aşılama süreci sıkı bir şekilde takip edilmektedir.
Kliniğimize aşılama için başvurduğunuzda, veteriner hekimimiz, kedinizin veya köpeğinizin; fiziksel ve anatomik durumunu ve genel davranışlarını, tepkileri, uyanıklık, hareketlilik, duruş, yürüyüş, vücut ölçüleri ve kilosunu, deri ve tüy yapısı, burunda, gözlerde ve kulaklarda akıntı veya anormallikler bulunup bulunmadığını, ağız, dil, dış ve diş etleri ile boğazda bir hastalık belirtisi olup olmadığını, sonrasında nabız, kan basıncı, kalp ritmi ve atış hızını, akciğer solunum durumunu, lenf düğümleri, mide, bağırsaklar, böbrekler, karaciğer, dalak ve mesanenin normal olup olmadığını elle muayene eder, şüphelendiği durumlarda da ileri tetkik ve tanı yöntemlerine başvurur.
Veteriner Hekimimiz her halükarda, temel kan değerlerini görmek için dostumuzdan kan örneği alır, gaita örneği talep eder, bunların laboratuvar tetkik sonuçları değerlendirir. Olumsuz bir durum görmediği takdirde aşı programını hazırlayarak size aşı randevusu tarihi belirler.
Koruyucu Hekimlik.
Aşılamanın Önemi:
Kediniz veya köpeğiniz açısından hayati önem taşıyan aşılar, onları ölümcül viral hastalıklara karşı korur. Aşı yapılması, kedi veya köpeğinizin vücudun bağışıklık sistemini uyararak, hastalığa karşı özel antikorlar üretilmesini ve ilerdeki dönemlerde hastalığı yapan etkenle karşılaşıldığında antikorlar sayesinde hastalanmamasını sağlar. Akılda tutulması gereken en önemli nokta, bu hastalıklara karşı özel tedavilerin bulunmayışıdır. Viral hastalıklara karşı en güvenli ve ucuz yöntem aşılamadır.
Ne Zaman?
Kedinizi yada köpeğinizin annesi aşılı ise altmışıncı günden itibaren aşılara başlanabilir. Eğer anne aşısızsa, yada bilinmiyorsa kırk beşinci günden itibaren aşılara başlanmalıdır.
Henüz Hiç Aşısı Yok.
Eğer hiç aşısı yoksa veya aşı zamanı geçmişse başka hayvanlarla temas etmesine izin vermeyin. Özellikle toplu olarak bulundukları yerlerin tehlike yaratabileceğini unutmayın. Hayvanların gezintiye çıktıkları parklar ve yollar da aşısızlar tehlikeli bölgelerdir. Bu tür yerlere götürmeseniz dahi sizin hastalığı ayakkabı veya diğer bir şekilde eve getirebileceğinizi unutmayın.
Tekrar Aşılama Nedir?
Tekrar aşıların veya rapel (booster) aşıların önemi büyüktür. İyi ama nedir bu tekrar? Ne işe yarıyor. İlk defa aşılanan yavru hayvanların bağışıklık sistemi daha önce karşılaşmadığı etkenlerle karşılaşmış ve hızla çalışmaya başlamıştır. Ancak bu tam korunmayı sağlayacak bağışıklığı oluşturmaya yetmez. En geç üç hafta içinde yapılacak olan tekrar aşı ile tam bağışıklık sağlanacaktır. Bu tarihten 1 yıl sonraya kadar tam olan korumayı devam etmek için her yıl aşıların bir defa tekrar edilmesi gerekmektedir.
Veteriner Hekim Esra Çelik ÖZKAN