Kliniğimiz bünyesindeki oluşturulmuş bulunan laboratuvar ünitemizde, dünya hekimleri tarafından en çok tercih edilen, doğru ve etkin sonuçlarıyla teşhis ve tedavi için gerekli olan verilere ulaşılmasına imkan tanıyan son model cihazlar kullanıyor, tam güvenirlik ve doğruluğuyla bir çok hastalığı önceden belirliyor, yıllık periyotlarda dostumuzun kan değerlerini takip ediyor, istenmeyen durumlara meydan vermeden gerekli önlemleri alıyor ve tedavilerini gerçekleştiriyoruz.
Bu hizmetler:
Hemogram, bir kan örneği üzerinde yapılan, çok sayıda değeri barındıran bir test grubudur. Hemogram testi, vücutta herhangi bir hastalık ve enfeksiyonun varlığını kontrol eden geniş bir tarama paneli görevi görür. Hemogram, esas olarak kanın üç bileşenini, yani kırmızı kan hücrelerini, beyaz kan hücrelerini ve trombositleri test eder. Teşhis ve Tedavinin ne yönde yapılacağına karar verilmesine katkı sağlar.
Biyokimya tüm canlı organizmaların yapılarını, yaşamı oluşturan kimyasal maddelerin bütününü inceleyen bilim dalıdır. Hastalıkların çoğu kanda gizlidir ve kan tahlilleri ile ortaya çıkarılır. Böbrek, karaciğer, pankreas gibi iç organların fonksiyonlarını değerlendirmemizi sağlar.
- Albumin
Albumin, kanın onkotik basıncı hakkında bilgi verir.
- Lipaz
Pankreas fonksiyon testlerinden birisi lipazdır.
BİL - T (Bilirubin Total)
Bilirubin Total, safra kesesi ve karaciğer fonksiyonlarının değerlendirilmesinde incelenir.
- BİL - D (Bilirubin D)
- Bilirubin D, safra kesesi ve karaciğer fonksiyonlarının değerlendirilmesinde kullanılır.
- Toplam Kolestrol (TK)
TK, toplam kolestrol anlamına gelir.
- VLDL - K (Kolesterol)
VLDL – K, bireylerin metabolizma değerlendirmelerinde kullanılır.
- HDL - K (Kolesterol)
HDL – K, bireylerin koroner kalp hastalığı riskinin değerlendirilmesinde kullanılır.
- LDL - K (Kolesterol)
LDL – K, hastaların koroner kalp rahatsızlıkları riskinin değerlendirilmesinde kullanılır.
- FE (Demir)
Demir eksikliği, demir zehirlenmesi ve her türlü anemi değerlendirmesinde FE düzeyine bakılır. Demir eksikliği ve anemi gibi durumlarda demir düzeyinin azaldığı gözlemlenir.
- DBK (Demir Bağlama Kapasitesi)
DBK, serum demir düzeyinin
değerlendirilmesinde kullanılmaktadır.
- Transferrin
Transferrin, demir transportunu sağlayan, plazmada bulunan major bir proteindir. Gebelik, östrojen kullanımı, demir eksikliği anemisi gibi durumlarda transferrin düzeyi artar.
- GLU (Glikoz)
Glikoz, bireylerin karbonhidrat metabolizma değerlendirmelerinde kullanılır.
Açlık kan şekeri olarak da bilinmektedir.
- TKŞ (Tokluk Kan Şekeri)
Bireylerin karbonhidrat metabolizmasının değerlendirilmesinde kullanılır ve kişinin yemek yemesinin ardından 2 saat geçtikten sonra bakılır.
- TP (Total Protein)
TP, karaciğer ve böbrek hastalıklarının takibinde kullanılır. Deride yanık, kronik karaciğer hastalıkları gibi durumlarda total protein seviyesi azalır.
- AMYL (Amilaz)
Amilaz, pankreas fonksiyon testlerinden biridir. Pankreas yetmezliği gibi durumlarda AMYL seviyesi azalırken, alkol kullanımı gibi durumlarda AMYL seviyesi artar.
- UA (Ürik Asit)
Ürik Asit, gut gibi pürin metabolizma bozukluklarının teşhis ve takibinde kullanılır. Lösemi, böbrek yetmezliği, gut, ağır egzersiz gibi durumlarda kişinin ürik asit düzeyi artar.
- HB (Hemoglobin)
Hemoglobin, kan kaybı, anemi gibi durumların değerlendirilmesinde kullanılır. Anemi gibi durumlarda hemoglobin düzeyi azalırken; deride yanık, yüksek rakım, aşırı kusma, egzersiz gibi durumlarda hemoglobin miktarı azalır.
- Kreatinin Klirensi
Kreatinin klirensi, böbrek fonksiyon değerlendirmelerinde ve böbrek hastalıklarının takibinde incelenir. Şok ve böbrek hastalıkları kreatinin klirensi seviyesini azaltmaktadır.
- LDH (Laktat Dehidrogenaz)
LDH, karaciğer ve kalp hastalıklarının teşhisinde kullanılır. Lenfoma ve orak hücre anemisi gibi durumlarda düzeyinin yüksek olduğu gözlemlenir.
- ALT (Alanin)
ALT – Alanin, karaciğer fonksiyon testlerinden biridir. Aminotransferaz olarak da bilinir. Kas zedelenmeleri, akut böbrek yetmezliği, karaciğer hastalıkları gibi durumlarda ALT düzeyinde artış gözlemlenir.
- ALP (Alkalen)
Fosfataz olarak da bilinen ALP, safra kesesi, kemik dokusu ve karaciğere bağlı hastalıkların değerlendirilmesinde kullanılır. Gebelikte, siroz ve çocukların büyüme döneminde ALP
düzeyleri yüksek olur.
-
- AST (Aspartat)
Aminotransferaz olarak da bilinen AST, vücudun bütün dokularında bulunur. Karaciğer, iskelet kası ve kalp aspartatın en çok bulunduğu dokulardır. Herhangi bir nedene bağlı olarak, kalp ve iskelet kası travması, karaciğer hücre hasarı veya zedelenmesi, ağır egzersiz, kalp yetmezliği gibi durumlarda kandaki AST miktarı artar.
- GGT (Gama Glutamil Transferaz)
GGT, karaciğer fonksiyon testlerinden biridir. İlaçların ve alkolün karaciğer üzerinde yarattığı toksik etkisini takip etmekte kullanılır.
-
- CK (Kinaz) – MB
Kreatin olarak da bilinen CK – MB, kalp kaslarında ve iskelette meydana gelen dejenerasyonların değerlendirilmesinde kullanılır. Gebeliğin son dönemlerinde, doğum esnasında, ağır egzersiz gibi durumlarda kandaki miktarı artar.
- MG (Magnezyum)
Magnezyum, metabolizma ve elektrolit dengesinin değerlendirilmesinde kullanılır. Ayrıca, gebelikte preeklampsi (hipertansiyon) tedavisi uygulanan hastalarda da incelenen bir değerdir. Gebelikte magnezyum düzeyinin düşük olduğu gözlemlenir.
- CA (Kalsiyum)
Kalsiyum, endokrin ve metabolizma hastalıklarının değerlendirilmesinde kullanılır. D vitamini eksikliği, magnezyum eksikliği, kronik böbrek yetmezliği gibi hastalıklar durumunda kalsiyum düzeyi azalırken; akromegali, kemik metastazları gibi durumlarda kalsiyum seviyesinin yüksek olduğu gözlemlenir.
- ÜRE
Üre, kişilerin protein metabolizmalarını değerlendirmek için kullanılır. Böbrek fonksiyon tetkiklerinden biridir. Gebeliğin son dönemleri, ağır karaciğer hastalıkları, düşük proteinli diyet gibi durumlarda üre düzeyi azalırken; yüksek proteinli diyet gibi durumlarda üre düzeyi artar. Tüpün içine alınan idrarın yanı sıra, 24 saatlik idrar ve spot idrar da istenebilir.
-
Spesifik hastalık testleri (Canine Distemper(Köpek gençlik hastalığı), Feline Distemper(Kedi gençlik hastalığı), FIP(Feline Infectious Peritonitis), FIV(Feline Immunodeficiency Virus-Kedi AIDS Hastalığı),FELV(Feline Leukemia Virüs-Kedi Lösemi Hastalığı), HW (Heartworm-Köpeklerde Kalp Kurdu Hastalığı),LYME Virus / Köpeklerdeki Lyme Hastalığı), Toxoplasma, Ehrlichiosis
Özellikle dışkıda paraziter hastalıklara yönelik muayene yapılmaktadır. Mikroskobik inceleme ile bu parazitler teşhis edilebilir.
İdrar tahlilleri ile böbrek yetmezliği, idrar yollarında oluşan struvit, oksalat gibi kristaller, şeker hastalığı gibi çeşitli hastalılar teşhis edilebilir. Altta yatan sebebe göre uygun tedavi belirlenir.
Deri kazıntısı, kan frotisi gibi muayenelerle bazı paraziter hastalıkları teşhis etmek mümkündür.
Hormon analizleri biyokimya laboratuvarı kapsamında yapılan bir dizi testi ifade etmektedir. İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da çok sayıda sistemin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için hormon üretilir. Üretilen hormonların vücutta çok sayıda işleve sahip olduğunu söylemek mümkündür. Hormonlar endokrin bezlerde üretilirler ve endokrin bezlerden salınarak vücut sistemlerinde işlevlerini yerine getirirler. Vücudun sağlıklı bir şekilde işleyişini sürdürebilmesi için hormonların görevlerini yerine getirmesi oldukça önemlidir. Hormonlar çoğunlukla kan üzerinden işlevlerini yerine getirmek için çeşitli organlara, gitmeleri gereken hücrelere ulaşırlar ve bu noktada aktivite kontrolü ve düzenlemesine katkıda bulunurlar. Bu çerçevede yapılan tetkikler, hastalığın teşhis ve tedavisine önemli ölçüde katkı sağlar.
Vücutta oluşan hastalıkların nedenlerini, mekanizmalarını, belirtilerini, gelişimini ve etkilerini görmek, bazı kitle veya benzer lezyonların hücresel düzeyde meydana gelen değişikliklerini ve hücre yapılarının değerlendirmek, iyi veya kötü huylu bir tümör olup olmadığının belirlemek için yapılan tetkiklerdir.