Petland Veteriner Kliniği uzun yılların bilgi birikimi ve tecrübesiyle, kedi ve köpeklerin göz hastalıklarının teşhisi, tedavisi ve önlenmesi (Oftalmoloji) hususunda da faaliyet göstermektedir.
İnsanlar gibi köpeklerin ve kedilerin de tedavi edilmediği takdirde çok çeşitli göz rahatsızlıklarına ve hastalıklara yakalanabileceklerini unutmamak gerekir.
Ne yazık ki, kedi ve köpek sahipleri evcil hayvanlarının göz sağlığına gereken özeni göstermemekte, bir çok belirtiye rağmen sorunu fark etmemekte ya da önemsememekte, bu durum ise ileride telafisi güç sorunlara yol açmaktadır.
Bu nedenle köpeğinizin gözlerinde herhangi bir kızarıklık, akıntı veya tahriş belirtisi olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmeniz ve herhangi bir anormallik görürseniz veteriner hekiminize başvurmanız önemlidir.
Göz hastalıklarının çoğunun dış etkiler dışında, vücuttaki organ ve sistem bozukluklarının bir göstergesi olduğu unutulmamalıdır.
Çoğu kedi ve köpek göz hastalığı, erken teşhisle ve uygun göz bakımıyla iyileştirilebilir ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.
Kedi ve Köpeğinizde, göz hastalıkları pek çok farklı belirti verebilir. Aşırı, değişik kıvam ve renklerde gözyaşı akıntısı, gözde anormal renk değişimleri (kırmızılık, mavilik, siyahlık, bulutsu görünüm gibi), bir ya da her iki göz kapaklarında kısma ve ışığa karşı duyarlılık, göz bölgesini kaşımaya çalışma ya da eşyalara sürtme, gözler arası simetri kaybı gibi değişiklikler, bir göz hastalığının belirtisi olabilir.
Katarakt
Bu bulanık alanlar köpeğinizin göz merceğinde gelişebilir. Genetik genellikle katarakta neden olsa da yaralanma, diyabet veya yaşlanma da katkıda bulunan faktörler olabilir. Katarakt kademeli görme kaybına neden olabilir. Bu durumun belirtileri arasında bulanık veya bulanık gözler, loş ışıkta görme güçlüğü ve göz renginde değişiklik yer alır. Kataraktın etkilenen göz merceğinden çıkarılması için ameliyat gerekir.
Kiraz Gözü
Bu durum köpeklerde üçüncü göz kapağındaki gözyaşı bezinin yerinden çıkıp şişmesi sonucu ortaya çıkar. Köpeklerde kiraz gözünün en yaygın belirtisi, köpeğinizin gözünün köşesinde kırmızı, etli bir kitledir. Genellikle bezin yeniden konumlandırılması için ameliyat yapılır.
Konjonktivit
Pembe göz olarak da adlandırılan konjonktivit , gözün beyaz kısmını kaplayan ve göz kapaklarını kaplayan ince, şeffaf doku olan konjonktivanın iltihaplanmasıdır. Köpeklerde konjonktivitin en sık görülen semptomları akıntı, kaşıntı, kızarıklık ve şişliktir. Tedavi seçenekleri arasında antibiyotikler, göz damlaları ve merhemler bulunur.
Glokom
Glokom, köpeğinizin gözünde çok fazla basınç oluştuğunda ortaya çıkan çok acı verici bir durumdur. Glokom, gözün optik sinirine zarar verebilir ve körlüğe yol açabilir. Köpeklerde glokomun belirtileri arasında gözlerde bulanıklık, kızarıklık, ağrı ve gözbebeği büyümesi yer alır. Tedavi seçenekleri ilaç tedavisi, göz damlası ve ameliyatı içerebilir.
Ektropion
Ektropion, köpeklerde alt göz kapağının sarkmasına veya dışa doğru dönmesine neden olan yaygın bir göz rahatsızlığıdır. Bu, tahriş olabilecek, iltihaplanabilecek ve enfeksiyona yatkın hale gelebilecek iç göz kapağını açığa çıkarır. Ektropiyon bir veya her iki gözü etkileyebilir ve tazı ve St. Bernard gibi bazı cinslerde daha yaygındır.
Epifora
Epifora (göz akıntısı) bir göz hastalığından çok bir semptom olarak kabul edilir. Köpeklerde epifora sürekli yırtılma ile karakterizedir. Sürekli nem, göz bölgesinin şişmesine ve enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Bu genellikle estetik bir sorun olarak kabul edilir, ancak aynı zamanda bir köpeğin gözüne yabancı bir nesnenin sıkıştığının işareti de olabilir, bu nedenle veteriner konsültasyonu gereklidir.
Tümörler
Köpeklerdeki göz tümörleri, göz kapakları, konjonktiva, kornea ve iris dahil olmak üzere gözün farklı kısımlarını etkileyen iyi huylu veya kötü huylu büyümeler olabilir. Golden Retriever ve Boxer gibi bazı ırklar göz tümörlerinin gelişmesine daha duyarlıdır. Köpeklerde göz tümörlerinin belirtileri arasında kızarıklık, şişlik, akıntı ve gözün şeklinde veya renginde değişiklikler sayılabilir.
Göz ve Göz Hastalıkları konusunda detaylı bilgi ve randevu için lütfen 0 312 911 1 911 nolu telefonla irtibat kurunuz.