Köpeğimi/Kedimi Ağız ve Dış Sağlığı Konusunda Ne Zaman Muayeneye Getirmeliyim? Ağız Hijyeni Sorunları Olup Olmadığını Nasıl Anlaya bilirim?

Köpeğinizi ve-veya kedinizi yılda en az bir kez ağız ve dış sağlığı muayenesine getirmeniz doğru bir yaklaşım olacaktır.

Evcil hayvanınızın davranışlarındaki değişiklikle ağız sağlığı sorunlarına işaret edebilir. Özellikle, evcil hayvanınızın diş sorunları varsa, aşırı derecede salya akıtabilir (ve bu salya kan veya irin içerebilir) veya dişlerini gıcırdatabilirler. Ayrıca kendilerini yalamayı bırakabilirler, dişlerini veya ağızlarını patileyebilirler veya aşırı derecede esneyebilirler. 

Ağız sağlığı sorunlarının diğer belirtileri arasında şişmiş diş etleri, renksiz dişler ve ağız kokusu yer alır. Bazı evcil hayvanlar ağrı nedeniyle yemek ve su dahi içemezler.  

Evcil hayvanınızda aşağıda belirtilerden herhangi birini fark ederseniz diş muayenesinin zamanı gelmiştir. 

  • Tartar oluşumu
  • Renklenmiş dişler 
  • İştahın azalması veya yemeyi reddetme
  • Ağız içinde veya çevresinde ağrı veya şişlik
  • Ağızdan kanama
  • Ağız kokusu 
  • Anormal çiğneme, salya akması veya ağızdan yiyecek düşürme 
  • Gevşek ve/veya kırık dişler 
  • Ağızın patilenmesi, sürekli olarak açıp kapama, geviş getirme hareketi

 

Kedimin, Köpeğimin Dişleri Neden Temizlenmesi Gerekiyor?

Tıpkı bizim gibi evcil hayvanlarımızın da ağız sağlığı kötüyse diş çürümesi ve periodontal hastalık gelişebilir. 

Hayvanlar yemek yediğinde dişlerine plak yapışır ve düzenli olarak fırçalanmazsa ya da temizlenmezse diş taşı oluşumuna neden olabilir. 

Bu kolaylıkla diş çürümesine, ağızda enfeksiyonlara, gevşek veya eksik dişlere veya diş eti hastalığına yol açabilir. Bu nedenle düzenli diş bakımı, hastalıkları veya diş eti ağrısını önlemek için çok önemlidir.

Kedimin, Köpeğimin Ağız ve Diş Tedavisinde Anesteziye Alınması Zorunlu mu?

Köpekler ve kediler diş tedavileri sırasında neler olduğunu anlamadıkları için çoğunlukla  agresif olur, elle muayeneye dahi ısırma veya mücadele verme yoluyla tepki verir, bu girişimlere izin vermezler.  

Tıpkı bazı insanların diş randevuları sırasında sinirlerini veya kaygılarını yatıştırmak için anestezi alması gibi, tüm evcil hayvanlara da diş işlemlerini gerçekleştirmeden önce anestezi yapılır. Bu, hastalarımız üzerinde daha az stres yaratır ve sağlıklı bir bakıma ve girişime yardımcı olur.

Kötü Ağız Sağlığı İleriki Dönemlerde Kedimde ve/veya Köpeğimde Ne Gibi Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir?

Ağız sağlığı sorunları ağız kokusu, çürükler ve ciddi periodontal hastalık gibi sorunlara neden olabilir; ancak evcil hayvanınızın kötü ağız bakımının bir sonucu olarak kalp, karaciğer, böbrek ve vücudun diğer bölgelerinde hastalığa yol açan rahatsızlıklar, tümörler veya kistler de gelişebilir

Hayvanlarda ağrı eşiği bizlere göre oldukça yüksektir. Ancak yine de ağrı kedinizin ve/veya köpeğinizin genel ruh halini oldukça etkiler. Geçmişte bir zaman dış ağrısı çekmişsinizdir. Empati kurduğunuzda evcil hayvanınızın genel olarak kendini iyi hissetmediğini, nasıl bir sıkıntı içinde olduğunu anlayabilirsiniz. Ağız sağlığı sorunlarıyla ilgili hastalıklar da evcil hayvanınızın ömrünü kısaltabilir.

Bu nedenle düzenli diş bakımı, hayvanın sağlığı ve refahı için çok önemlidir. 

Kedimin, Köpeğimin Ağız ve Dış Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Kerinizin veya köpeğinizin ağız ve dış sağlığı konusunda şüphe duymanız üzerine Kliniğimize başvurduğunuzda,   Veteriner Hekimlerimiz sizden; köpeğiniz veya kedinizin yiyeceğinin türü ile aldığı besinlerin neler olduğu, iştah kaybının, yemede güçlüğün, yiyeceğin çiğnenmesi sırasında ağızda yer değiştirmenin, ağızdan yiyecek  düşürmenin, anormal çiğneme ve salya akmasının olup olmadığı hususlarında bilgi alacak, fiziki muayenesinde; tartar, diş taşı oluşumu, renklenmiş, çürük, gevşek ve/veya kırık dişlerin olup olmadığı, düşmemiş süt dişleri veya ekstra dış, kanama, ağrı ve şişlik, ağız kokusu, diş etlerinin çekilip çekilmediği, et rengi, iltihap belirtilerini teşhis edecek ve kedinin/köpeğin yaşı ve anemnez bilgileri ile gözle yapılan muayenesinde tedavinin ya medikal olarak ya da ileri tanı yöntemleri kullanılarak cerrahi yöntemle sürdürülmesine karar verecektir.

Diş sağlığının ciddi ve cerrahi yöntemle yapılmasına karar verilmesi halinde, kapsamlı bir anestezi öncesi fiziksel değerlendirme yapılacak, evcil hayvanınızın anestezi almasının güvenli olduğundan emin olmak için kan basıncı ve idrar analizleri, göğüs radyografileri gibi ek teşhisler yapılacaktır.

Anesteziye alınmasında bir sakınca görülmemesi halende ise evcil hayvanınız anestezi altına alındıktan sonra, tam bir ağız muayenesi ve röntgen çekecek, grafik oluşturulacak var olan sorunlar cerrahi girişimle uzaklaştırılacak veya tedavi edilecek, kırık ve gerekli görülen dişler çekilecek, kalan diş kökleri alınacak,  dişler (diş eti çizgisinin altı dahil) tartar ve dış taşından arındırılıp cavitron ile temizlenecek air flov ile parlatılacak ve ayrıca her dişe florür tedavisi uygulanacaktır. 

İhtiyaç olması ve talep edilmesi halinde son olarak diş dolgusu da yapılabilecektir.

Veteriner Diş Hekimliği; https://www.petland.com.tr/dis-hekimligi

 

veteriner batıkent,ankara,hayvan hastane,veteriner klinik,en iyi veteriner, batıkent veteriner,köpek,kedi,kuş,kardelen,kısırlaştırma,aşılama,acil, veteriner,en ucuz veteriner,hekim,kısırlaştırma,kuduz,aşılama,hastalık,sokak